Bråk och hot

Hejsan min syster har en två årig dotter tillsammans med sin man. De har ett tag bråkat och och hon mottagit hot från honom. Hon planerar att lämna sin man inom kort. Hon är dock orolig för att grannarna hört bråken och anmält detta till socialtjänsten. Familjen har varit under utredning tidigare utan att något hände då hon sa att allt var okej. Om socialtjänsten startar en ny utredning är det möjligt att de tar hennes dotter under utredningen på grund av bråken och hoten?

Orolig syster
2023-12-01 13:18

Hej!

Vi förstår att det som anhörig är svårt att se sin syster befinna sig i en sådan situation och det är fint att du finns där som stöd. Du berättar att din syster har planer på att lämna relationen vilket låter klokt. Om man inte på egen hand eller med hjälp av sitt nätverk klarar att lämna relationen finns det hjälp och stöd att få genom kommunen. Det kan vara allt från samtalsstöd till skyddade boenden. Mer information finner du på Malmö stads hemsida www.malmo.se Bor din syster i en annan kommun kan hon vända sig till socialförvaltningen i berörd kommun.

Du skriver att din syster har en oro för att grannarna skall ha gjort en orosanmälan till socialtjänsten utifrån bråken och undrar om det finns risk att socialtjänsten omhändertar flickan. Om det kommit till socialtjänstens kännedom att det förekommer hot och eller våld i familjen behöver socialtjänsten utreda detta vidare för att kunna säkerställa att barnet inte far illa. Det bästa vore om din syster berättar om situationen öppet och ärligt för att socialtjänsten skall kunna erbjuda rätt hjälp och stöd. Om det har inkommit någon orosanmälan till socialtjänsten så kommer föräldrarna att kontaktas och informeras om detta.

Det finns inga skäl för socialtjänsten att omhänderta ett barn såvida föräldern eller föräldrarna agerar för att barnet inte skall utsättas för eller bevittna hot och våld. En utredning kan alltså vara till hjälp för din syster och hennes familj för att de skall kunna ge dottern en trygg och stabil uppväxt.

Vi hoppas att det löser sig för din syster och hennes familj.

Vänligen

Soctanterna