Re: Olika svar

Hej igen!

Tack, men ni svarar inte riktigt på min fråga. https://soctanter.malmo.se/fraga/10384

Ni säger bara: "om du sparar [lite av det redan utbetalade ekonomiska biståndet, till nästa månad] så kan den summan tas med i kommande månads beräkning och eventuellt påverka din rätt till bistånd".

Ni säger att summan KAN tas med i kommande månads beräkning och EVENTUELLT påverka hur stort nästa månads bistånd blir.

Betyder det att det är godtyckligt, från kommun till kommun, hur man resonerar här?

Det verkar väldigt konstigt att dra bort en del av ett tidigare utbetalt bistånd, bara för att man lyckats spara det. Det kan väl inte vara intentionen med lagstiftningen, när det handlar om belopp som redan ligger på existensminimum?

Folk får väl lösa det då genom att ta ut pengarna och lägga dem i skrivbordslådan, ifall man vill spara en femtiolapp eller hundring i månaden, till en vinterjacka t.ex., och köpa den kontant helt enkelt...

Men det verkar konstigt att man ska behöva göra så?

Undrande
2023-11-30 22:51

Hej!

Utgångspunkten är, som vi tidigare skrivit; att eget försörjningskrav primärt gäller för alla, innan man kan ha rätt till bistånd från samhället/socialtjänsten.

Det är möjligt att man gör olika i olika kommuner. Det finns ett ramregelverk som styr, men man gör också individuella bedömningar utifrån den enskildes situation.

Förslagsvis kan man diskutera med sin handläggare om att lösa frågan på annat sätt, om man t.ex. sparar till något.

Vårt råd är att diskutera med handläggaren i ärendet alternativt att du kontaktar de olika kommunerna och undersöker hur respektive kommun gör.

Vänligen

Soctanterna