Tvingad att betala

Min mamma har haft hjälp av socialtjänsten länge, hon är arbetslös och har hjälp av godman, hon kan ej betala lägenheten och har ansökt om att få hjälp med betalning av lägenhet, jag hennes dotter är skriven på hennes adress och hennes godman har sagt att uppenbarligen måste jag betala hälften av mammas hyra för att hon ej kan få bidrag för hjälp med hela beloppet eftersom två personer är skrivna där och ska betala hälften var, jag har aldrig stått på något kontrakt och mamma har haft lägenheten i flera år , jag var bara skriven där 1 år mer eller mindre, har precis fått min adress ändrad, jag undrar stämmer det verkligen att jag är tvingad att betala halva mammas hyra?

Förvirrad dotter
2023-11-27 12:24

Hej!

Det verkar som din mamma har haft det jobbigt ett tag. Att vara arbetslös och inte ha en ekonomi som täcker det mest väsentliga är en svår situation, men vad bra att hon har en god man som kan hjälpa och prioritera i räkningar och säkerställa att din mamma får de bidrag och den hjälp från myndigheter som hon kan behöva.

När det gäller prövning om rätt till försörjningsstöd och vilka kostnader som kan godtas utöver riksnorm, tittar socialtjänsten på boendekostnaden som den enskilde har, om den kostnaden kan anses godtagbar, om flera bor på adressen och som kan bidra till hyran.

Vi förmodar att du är en vuxen dotter till din mamma, annars hade du ingått i hennes hushåll och din mamma skulle ha varit försörjningsskyldig gentemot dig. Om du är eller har varit folkbokförd på din mammas adress har socialtjänsten utgått från att du varit boende där. Utifrån detta tänker vi att socialtjänsten utgår från att du som vuxen bidrar till en del av boendekostnaden. Om det har varit ett hushåll med två vuxna personer, så kan du bidra till halva hyran.

Du skriver att du aldrig har stått på något kontrakt, och vi tänker att du menar att du och din mamma inte har gjort upp något inneboendekontrakt er emellan. Det blir ju lite speciellt när det är en familjemedlem som flyttar tillbaka hem under en period. Juridiskt finns det ju inget avtal er emellan, men när socialtjänsten prövar din mammas rätt till bistånd, så bedömer socialtjänsten att din mamma inte har någon försörjningsskyldighet gentemot dig och att du därför kan bidra till del i hyra och kanske även del i hushållskostnad, vilket gör att din mamma har rätt till mindre bistånd.

Vi kan inte säga att du är tvingad att betala halva hyran, men konsekvensen kan ju då bli att din mamma säger att hon inte har råd att ha dig boendes hemma eftersom hon inte erhåller hjälp till hela sin boendekostnad via socialtjänsten.

Vänligen

Soctanterna