Hjälp med dubbla hyror

Läste den här frågan om dubbla hyror. https://soctanter.malmo.se/fraga/10364

Det är klart att socialtjänsten inte regelmässigt vill betala extra till hyresvärdar som sätter i system att ge sina hyresgäster dubbla hyror vid flytt inom samma hyresbolag.

Samtidigt har ni berättat tidigare att man inte får spara någonting av försörjningsstödet framåt. Att det då räknas som en inkomst, om man har lite extra pengar kvar från förra månaden - i de fall man uppbär försörjningsstöd en längre tid.

Så hur kan man göra: Om ens bostadsbolag tvingar en till dubbla hyror och man aldrig får spara undan pengar, hur ska man då kunna göra upp en betalningsplan?

Skulle inte socialtjänsten kunna göra upp generellt med hyresvärden (när det är ett kommunalt bostadsbolag) att värden helt enkelt inte får ta ut dubbla hyror för en person som uppbär ekonomiskt bistånd? Kanske finns sådana överenskommelser redan idag?

(Överhuvudtaget borde inte bostadsbolag få utsätta sina hyresgäster för dubbla hyror, bara p.g.a. sina egna handläggningstider. Men det är en annan fråga...)

Undrande
2023-11-26 18:23

Hej!

Regelverk och avtal som hyresvärdar har att förhålla sig till går vi inte närmare in på i vårt forum.

Om en person har försörjningsstöd under en längre tid, så kan detta innebära att den enskilde behöver sätta undan lite för att kunna planera köp som avser kläder och eventuellt fritid. Denna del kan eventuellt utgöra möjlighet till avbetalningsplan med hyresvärden om den enskilde uppbär försörjningsstöd. Har du sparat pengar och har löpande försörjningsstöd så ska detta inte tas upp som inkomst nästkommande månad.

Vänligen

Soctanterna