Dubbla hyror?

Hej socTanter på nätet!

Orolig över eventuellt dubbla hyror; flyttar inom kommunalt hyresbolag och uppbär enbart försörjningsstöd ifrån kommun.

Vad gäller, och hur göra?

Hälsningar orolig utböling

Utböling
2023-11-24 14:24

Hej!

Vad roligt med ny bostad. Vi hoppas att det har varit ditt önskemål med annat boende, så du inte känner att du måste flytta från ditt hem.

Soctanter på nätet kan inte svara på enskilda ärenden, utan mer ge ett generellt svar. Socialtjänsten har ju att pröva varje enskilt ärende individuellt, varför ett generellt svar inte är helt uttömmande.

Rätten till bistånd prövas utifrån den enskildes behov, om behovet kan tillgodoses på annat sätt och om detta behov kan anses ingå i vad som är skälig levnadsnivå.

Du beskriver att du ska flytta inom ett och samma hyresbolag, och är orolig för om du eventuellt får dubbla hyror. Vi tänker att det första du kan göra är att prata med hyresvärden om hur det ser ut med uppsägningstiden i bostaden du ska flytta ifrån, eftersom du tar en ny bostad i samma bolag. Hyresvärden kanske har kunnat hyra ut bostaden du ska flytta från till annan hyresgäst.

Om du får dubbel hyra en månad, så uppmanar vi dig att betala hyran för bostaden du ska bo i framöver. Detta för att du inte ska riskera ha en hyresskuld i bostaden du bor i.

Du kan alltid ansöka om dubbel hyra på socialtjänsten. Socialtjänsten prövar vad som behövs för att du ska ha en skälig levnadsnivå. Dubbla boendekostnader bedöms normalt inte som godtagbart utan en bostad och kostnaden för denna ses som skäligt.

Om du får dubbla hyror av din hyresvärd och du ansöker om detta av socialtjänsten och socialtjänsten avslår kostnaden för en hyra, uppmanar vi dig att göra upp en avbetalningsplan i den mån du kan med din hyresvärd, så att hyresvärden inte skickar skulden vidare till inkasso med alla de extra kostnader som tillkommer i detta.

Vi önskar dig lycka till i ditt nya boende.

Vänligen

Soctanterna