Allmän pension

Hej!
Om en person född 58 ansöker om ekonomiskt bistånd kan man kräva ansökan om allmän pension? Sedan vad gäller AF? Ska personen söka jobb??
Tack!

Roro
2023-11-22 13:51

Hej!

Vi uppfattar din fråga som att du undrar om du har rätt till ekonomiskt bistånd utifrån att du skulle kunna ta ut allmän pension utifrån din ålder.

Socialtjänsten gör alltid en individuell bedömning vid ansökningar och vi kan endast svara generellt på vad socialtjänsten har att förhålla sig till i sina bedömningar. Enligt Socialstyrelsen bör socialnämnden hänvisa den enskilde till att ansöka om socialförsäkringsförmåner och andra ersättningar om detta kan tillgodose den enskildes behov. Samtidigt finns det vissa undantag som exempelvis att den enskilde inte bör vara tvungen att utnyttja möjligheten att göra förtida uttag på sin ålderspension.

För dig som är född 1958 förväntas du stå till arbetsmarknadens förfogande fram till du fyllt 66 år vilket betyder att du exempelvis har rätt till sjukersättning från Försäkringskassan och arbetslöshetsersättning fram till denna dag. Du har rätt att ta ut din allmänna pension tidigare men det är inget krav som ekonomiskt bistånd kan ställa på dig fram till du fyller 66 år.

När du ansöker om ekonomiskt bistånd så förväntas du göra vad du kan för att försörja dig själv. Eftersom du förväntas stå till arbetsmarknadens förfogande om det inte finns några hinder för detta så förväntas du också vara inskriven på arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb för att kunna försörja för dig själv.

Vi hoppas du känner att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna