Fråga utan rubrik

Har blivit nekad bistånd av soc för handläggaren inte tror på att jag är sjuk. Har läkarintyg med 100 % sjukskrivning, Har inget SGI.
Den här månaden fick jag en matpeng, får också bostadsbidrag. De har nu dragit av bidraget från matpengen, är det riktigt?

Majsan
2023-11-21 19:12

Hej!

Att ha en känsla av att inte bli trodd och bli ifrågasatt kan kännas väldigt tungt och personligt. Om detta sedan får sådana konsekvenser att en inte har medel för att klara sin försörjning är otroligt jobbigt för den som måste leva så. Socialtjänstlagens portalparagraf, 1 kap § 1 säger följande:

“Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas
- ekonomiska och sociala trygghet,
- jämlikhet i levnadsvillkor,
- aktiva deltagande i samhällslivet.

Socialtjänsten skall under hänsynstagande till människans ansvar för sin och andras sociala situation inriktas på att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser.

Verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet.”

Detta är socialtjänstens mål. Att främja människans ekonomiska och sociala trygghet är ett av målen, och om människan inte själv kan säkerställa sin ekonomiska trygghet, kan rätt till bistånd enligt socialtjänstlagens 4 kap 1 § föreligga:

“Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt.

Den som inte kan försörja sig men som kan arbeta har rätt till försörjningsstöd enligt första stycket om han eller hon står till arbetsmarknadens förfogande, i vilket ingår att vid behov delta i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare eller motsvarande utbildning vid folkhögskola. Om det finns godtagbara skäl har den enskilde rätt till försörjningsstöd även om han eller hon inte står till arbetsmarknadens förfogande.

Vid prövningen av behovet av bistånd för livsföringen i övrigt får hänsyn inte tas till den enskildes ekonomiska förhållanden om rätten att ta ut avgifter för biståndet regleras i 8 kap.

Den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv.”

Det är svårt att utläsa varför socialtjänstens handläggare inte kan godta den sjukskrivning som underlag för att du just nu inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande.

Vissa sjukdomar kan vara av sådan art att de inte hindrar en att vara aktivt arbetssökande, eller delta i kompetenshöjande insatser eller få sin arbetsförmåga testad.

Den som söker försörjningsstöd har själv att göra allt den kan för att försörja sig eller för att på sikt bli självförsörjande. Om man inte gör detta, kan socialtjänsten avslå ansökan.

Socialtjänsten har dock det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får den hjälp och det stöd den behöver, vilket krasst innebär att även om socialtjänsten avslagit ansökan om försörjningsstöd, kan rätt till bistånd till livsmedel föreligga för att nöd inte ska uppstå. Har du några medel själv, som ditt bostadsbidrag, räknas dessa av från den livsmedelsnorm som finns.

Försök få till en dialog med din handläggare om hur du kan få till att visa på din oförmåga till arbete just nu. Skulle handläggaren tycka en annan läkarbedömning vara tillräckligt för att bekräfta din oförmåga. Eller finns det någon möjlighet att få din arbetsförmåga prövad på ett eller annat sätt. Både Försäkringskassan, men också socialtjänsten, arbetar med att att testa personers arbetsförmåga för att det ska finnas rimliga och lämpliga krav på den enskilde

Vi hoppas att du får rätt på din situation och försörjning så att du har en rimlig och skälig situation.

Vänligen

Soctanterna