Får socialtjänsten närvara på lektionstid

Hej,
Vi har fått en orosanmälan då barnets far tog tag i vårt barn för hårt på skolan. Detta har resulterat i en utredning och både jag och fadern har haft varsitt enskilt samtal med socialtjänsten. Nu ska de ha ett samtal med dottern (årskurs 1) på skolan där jag bett om att få närvara men blivit nekad. De har också meddelat att de kommer närvara på dotterns lektion för att observera henne. Jag känner mig absolut inte bekväm med deras deltagande under lektionstid! Har de rätt att göra så?
Mvh Mia

Mia
2023-11-21 15:16

Hej!

Vi förstår att du är bekymrad och känner dig obekväm med att socialtjänstens handläggare ska närvara på en lektion på din dotters skola. Att inte ha kontroll på vad som händer med ens barn kan vara oroväckande.

Generellt kan man säga att socialtjänsten får lägga upp och planera för hur man ska genomföra utredningen när det gäller ett barn även om föräldrar och vårdnadshavare misstycker. Även om barnet är yngre, kan socialtjänsten mot vårdnadshavarens önskan, prata med barnet enskilt vilket finns angivet i 11 kap 10 § 3 stycket i Socialtjänstlagen. Socialtjänsten vill så klart ha en bra dialog och samverkan med alla inblandade, men ibland behöver socialtjänsten agera mot detta för att få in den information som behövs.

Eftersom du inte känner dig bekväm med att socialtjänstens handläggare ska närvara under en lektion, tänker vi att du inte fått den information du behöver om varför de önskar observerar din dotter. Försök få till en dialog med handläggaren om anledningen till varför du inte är bekväm med det och se om du kan få svar eller information så att du kan förstå anledningen till att de valt att göra så.

Vi hoppas att du och socialtjänsten kan få till ett gott samarbete så att allt blir så bra som möjligt för din dotter.

Vänligen

Soctanterna