Vad anses vara psykisk misshandel?

Min fråga gäller vart gränsen går gällande barn och psykisk/fysisk misshandel eller om det helt enkelt är sådant som pågår i alla familjer då och då när någon har hett temperament? Hur ofta ska händelser ske för att det ska anses vara skadligt eller anses inte vara så farligt? Ska det vara dagligen? Varje vecka? Varje månad?
Hur skulle situationer som beskrivs nedan egentligen bedömas?

1. X och Y ska med barn 1, 2 och 3 åka iväg. Y är förbannad på sin pappa som står på gårdsplanen över en händelse. Y tycker att pappan hånler mot Y. I bilen sitter Y, X och barn 1, 2 och 3. Y börjar varva motorn i bilen och gasa framåt mot sin pappa. Mellan bilen och Ys pappa står en skottkärra. Y bromsar. Y varvar motorn i bilen och gasar mot Ys pappa igen och bromsar. Y varvar motorn och gasar och kör emot och välter skottkärran. X sitter i bilen och skriker åt Y att sluta. Så småningom slutar X.

2. Y och X ska sova. Barn 1 ligger i Y och X säng och har ögoninflammation. Barn 3 vill sova med Y eller X. X förklarar att eftersom barn 1 har ögoninflammation och sover väldigt dåligt så kommer X behöva sova i sängen med barn 1 eftersom barn 1 alltid vill sova med X. Y säger till barn 3 att Y får ligga på soffan ifall barn 3 vill ligga i sängen med X. Barn 3 vill inte att Y ska behöva ligga på soffan och får dåligt samvete. X frågar Y om inte Y kan ligga i samma säng som barn 3 men det kan inte Y för det blir för trångt menar Y. Barn 3 vill sova i X och Y säng tillsammans med X, men vill inte säga det till Y för att Y då får sova på soffan. X säger det till Y som då säger att Y sover på soffan. X går på toaletten och hör att barn 3 skriker och blir ledsen. X kommer ut från toaletten och möter Y medan X går in i sovrummet till barn 3. Barn 3 är ledsen och viskar till X för att Y inte ska höra att Y tryckt ner barn 3 i sängen och hållt fast och tvingat barn 3 till att ligga precis vid barn 1s huvud och sagt något i stil med ”varsågod, ligg nu här! Hoppas du blir smittad och får ögoninflammation nu du också!” X säger åt barn 3 att inte bry sig om Y. Det går någon minut och X ser inte att Y står i dörröppningen. Men det gör barn 3. Barn 3 berättar för X när Y har gått att Y har stått och stirrat argt på barn 3. Y kommer in och säger godnatt till X och pussar godnatt. Y ignorerar barn 3. Barn 3 blir ledsen och säger till X att Y är arg och inte vill säga gonatt och inte vill ge barn 3 godnattpuss utan ignorerar barn 3. X ifrågasätter Ys beteende och säger åt Y att bete sig vuxet.

3. Barn 2 har ett speciellt och utmärkande sätt att tala. När barn 2 talar härmar ofta Y barnet och gör sig ”lustig” över barnet. Y säger inget till barn 2 utan härmar och upprepar det barnet sagt på samma sätt och fnissar.

4. När barn 1, 2 eller 3 står i vägen eller är för långsamma puttar Y bort barnet hårt.

5. Y höjer rösten när han blir arg. Barn 1 söker alltid X blick när detta händer och söker sig närmre X och vill hålla handen med X. Om X är en bit bort får barn 1 panik och vill lämna situationen.

6. Y hotar ofta med att Y snart kommer bli arg/ förbannad om inte X, barn 1, 2 eller 3 slutar med ett visst beteende.

7. X, Y, barn 1, 2 och 3 sitter i bil på väg till match som barn 3 ska spela. Av olika omständigheter brukar inte alla ha möjlighet att vara med men denna gången är alla det. Barn 3 öppnar väskan. Y blir irriterad och säger att blommor kan trilla ur och att det som swishats kanske inte stämmer. Y är otrevlig i tonen och barn 3 vill inte svara eller svarar inte som Y önskar. Barn 3 förklarar att barnet inte vill prata och ber Y låta barnet vara ifred. Men Y fortsätter och har en utläggning om hur barn 3 ALLTID gör så här och att det är barnets fel att Y blir så arg. Y fortsätter tjata på barn 3 om att barnet aldrig svarar ordentligt eller inte så Y hör och att barn 3 inte får mumla. Y säger till barn 3 att svara och barn 3 svarar högt och tydligt JA! Y blir förbannad för det och tvärnitar bilen och vänder bilen och kör hemåt och säger att Y ska minsann inte följa med till någon match och att X får köra barn 3 själv, att Y ska hem. X säger åt Y att Y får ge sig och att Y och barn 3 får släppa det här och att Y får vara den vuxna. Men nej det tänker U minsann inte göra menar Y på. Barn 3 blir jätteledsen och säger att barnet har sett fram emot att hela familjen kunde följa med och äntligen se barnet spela. X säger återigen till Y att nu får Y ge sig och att Y får vara den vuxna nu. X säger åt Y att nu kunde hela familjen följa med och att det är jättetaskigt att göra så här mot barn 3. Till slut tvärnitar Y och vänder bilen jättesnabbt så både barn 1 och barn 2 blir rädda och krampaktigt håller X i händerna och X får försöka lugna barnen och säga att det inte är någon fara. Y menar på att det här inte är rätt och att barn 3 inte kommer lära sig något av detta. X menar på att den diskussionen kan X och Y ha efter matchen inte nu när barn 3 strax ska vara på matchen.

8. Y, X och barn 3 ska titta på film och äta snacks. Y säger att X och barn 3 inte får börja äta snacks innan filmen börjar för att det låter för mycket när x och barn 3 tuggar tycker Y. Barn 3 börjar innan filmen startar och Y säger åt barn 3 att sluta. Filmen startar och X börjar äta snacks. X känner hur Y sitter och stirrar. X tuggar så tyst det går. X slutar tillslut äta eftersom Y uppenbarligen inte blir nöjd. Barn 3 fortsätter äta. T säger åt barn 3 fyra gånger att barn 3 måste tugga tystare. Barn 3 vågar knappt tugga tillslut och tuggar så försiktigt som barn 3 kan för att inte göra Y arg. T tar tillslut skålen från barn 3. Y säger att barn 3 inte får äta mer.

9. När Y blir arg går ofta saker sönder. Det har varit dörrar, staket, leksaker. Det snälla i dörrar, tvärnitas med bilen, gapas och skriks.

Händelse 1 skedde för ett par år sedan, övrigt de senaste halvåret. Det finns fler händelser. I perioder lugnt, i andra mer intensivt. Hur ofta ska något ske för att det ska anses vara skadligt?
Mvh

Oroliga jag
2023-11-21 13:06

Hej!

Du och din familj verkar ha en tuff situation, där din partners temperament och agerande påverkar er alla. Den oro du känner tycker vi är berättigad.

Att en person handlar och agerar med temperament, behöver inte alltid betyda att det är en otrygghet eller fara för de som finns i personens närhet. Men om detta temperament utsätter barnen för en otrygghet så gör den så klart avtryck i barnet. Om det händer en gång, så går det att reparera, men upprepade händelser, uttalande och agerande påverkar barnet i sån hög grad att barnet känner en otrygghet med en av de personer som ska ge trygghet till barnet.

Du frågar hur ofta saker ska hända för att det ska betecknas som skadligt. Vi kan inte säga i vilken omfattning och hur återkommande händelser likt dessa du har beskrivit ovan ska vara för att vara skadliga. Vissa kan få tillitsproblem och oro efter endast en obehaglig händelse.

Vi antar att du är förälder till barnen och tänker att du behöver ta ansvar för att barnen inte utsätts för fler situationer som du beskrivit. Vi förstår att du själv har reflekterat över detta eftersom du ställer frågan här. Du behöver prata med din partner om vad du ser hos barnen, din oro för att de känner sig otrygga med hen och hens agerande och att du behöver agera för att skydda dem från fler situationer. Ni behöver diskutera ihop er vad ni kan göra för att visa barnen att ni tillsammans är trygga och stabila föräldrar som säkerställer att barnen är trygga hemma med er.

Om ni behöver hjälp utifrån kan ni kontakta familjerådgivningen och få stöd i er kommunikation. Om ni behöver råd i föräldrarollen kan ni kontakta socialtjänsten i er kommun. Vissa kommuner har biståndslösa insatser som kan ge er stöd.

Om du inte får något gehör av din partner om att göra förändringar så att barnen får trygga förhållanden hemma, måste du se vad du själv kan göra. Du kan kontakta socialtjänsten och ansöka om stöd och hjälp för att du ser att barnen far illa hemma av din partners agerande. Men det som är viktigt i situationen är att om du ser att barnen far illa av din partners agerande behöver du säkerställa att detta inte fortsätter.

För er allas skull hoppas vi att ni får hjälp.

Vänligen

Soctanterna