Får socialtjänsten neka mig ekonomiskt bistånd i förhållande till denna situationen

Det är såhär att jag har åkt på ett till LVM på sex månader, och den tiden är strax avverkad, och jag ska ut i friheten om en dryg vecka, och iochmed det så ska socialtjänsten erbjuda mig en utslussnings planering i form av boende.
Jag har uttryckt att det måste vara på ett stödboende eller tränings lägenhet (dessa finns det gott om) och absolut inte ett HVB hem, då jag är så innerligt trött på institutioner och jag vill verkligen leva självständigt.
Det problematiska är att min socialsekreterare är tämligen illsint och är ett kontrollfreak och kommer förmodligen presentera ett dåligt erbjudande, i form av ett HVB boenden.
Jag har haft en telefon konversation med henne idag och uttryckt att jag måste vara bekväm i min egen utslussning och jag inte kommer gå med på hennes alternativ om jag så inte trivs med förslaget , och istället kommer flytta hem till en kamrat och kommer behöva söka ekonomiskt bistånd för min överlevnad ( vilket jag är 99% säker på att jag har rätt till precis som alla andra "vanliga människor" som inte har någon egen försörjning i form av jobb , förmögenhet osv). Det som händer efter jag uttrycker mig så är att hon indirekt hotar mig med automatiska avslag på mina kommande försörjning stöds ansökningar! då hon tycker att jag inte gjort som HON SJÄLV velat från första början. Detta ger mig en klump i magen och ger mig grav oro, då jag vet att den här sociala sekreteraren kan gå över lik för att få sin vilja igenom, även om dom saknar regelrätta lagstöd. Jag tror verkligen inte hon kan eller får hota mig med detta. Ja menar, jag är ju enligt lagstöd fri om en vecka (11e nov) mitt LVM upphör HELT) och bör ses som vilken fri människa som helst som söker hjälp från socialtjänsten.

Så detta är min frågeställning.

Får socialtjänsten neka mig ekonomiskt bistånd AUTOMATISKT när jag INTE accepterar deras "förslag" på boende, fast jag är fri, och LVM ett har avslutats helt?
Är denna situation du någonsin hört talas om eller liknande?

Det skall tilläggas att jag å denna socialsekreteraren inte drar jämt och jag uppfattar henne som högst olämplig att jobba med människor. Och hon ser mig som en idiot hon kan dominera totalt på hennes egna villkor.

Jätte tacksam för svar. Alla tankar och inputs är värdefulla.

Indirekt hotad av soc att inte hjälpa mig efter lvm ett går ut!
2023-11-06 09:29

Hej!

Vi kan inte gå in i enskilda ärenden och kan bara svara generellt på frågor.

Vi förstår på det du skriver att du inte är nöjd med hur din planering ser ut eller samarbetet med din handläggare.

Rätten till ekonomiskt bistånd är inte ovillkorlig och det finns krav på att man ska göra det man kan för att bli självförsörjande. Du kan inte per automatik få ett avslag utan du har alltid rätt att göra en ansökan och få denna prövad. Huruvida du kan få ett avslag på ekonomiskt bistånd i fall du inte följer den uppgjorda planeringen kan vi dock inte uttala oss om. Det är något du behöver prata med din handläggare om. Är man inte nöjd med sin handläggare så kan man alltid be att få prata med handläggarens chef. Man har alltid möjlighet att överklaga beslut som man inte är nöjd med till Förvaltningsrätten som då prövar om beslutet är korrekt eller ej.

Om man inte är nöjd med hur ens ärende är handlagt kan man vända sig till Inspektionen för vård och omsorg, (IVO), som är tillsynsmyndighet för socialtjänsterna. Kontaktuppgifter till IVO hittar du på www.ivo.se

Vänligen

Soctanterna