Hyresnormer runt om i Sverige

Kan inte hitta dom olika kommunernas hyresnormer för ensamstående.

Såg att Malmö hade en maxnorm 6525 kr 2020

Nu 3 år senare har ju allt ökat i kostnader radikalt samt att det verkar vara extremt stor skillnad på kommuners egna beslut .

Finns det en riksnorm även för hyreskostnader eller är det upp till var och envar kommun att bestämma det själva samt att det har med att göra vem du är och vem du får till handläggare ?

Står för dilemmat att Sandviken kommun anser att max hyran idag får vara 5000 kr för hyra av 2 rum och kök på 55 kvm
Men när man söker på snitt hyror i sandviken så ligger dom på runt 8200 kr

Var hur kan jag hitta mer information ang skäliga bostadskostnader ?

Tack på förhand föt svar

Cattpizz funderar
2023-10-30 15:53

Hej!

Din fråga gäller vad som är skälig kostnad för ett boende. Vi kan inte gå in i enskilda ärenden utan vi kan bara svara generellt.

Socialtjänsten i de olika kommunerna bör enligt Socialstyrelsen, ta hänsyn till den enskildes faktiska kostnad och behov av boende. Vad som är skäliga boendekostnader kan variera beroende på den enskildes situation och i vilket skede i livet som den enskilde befinner sig i. Det som bör vara utgångspunkten bör vara vad en låginkomsttagare som bor på orten normalt har möjlighet att kosta på sig. Detta finns att läsa i “Ekonomiskt bistånd, handbok för socialtjänsten” som är utgiven av Socialstyrelsen.

Kostnaden för hyra kan variera i de olika kommunerna, likaså även omkostnaderna. Därför kan det se olika ut gällande vad kommunerna anser är skälig boendekostnad.

Det vi kan råda dig är att prata med din handläggare då det är denne som kan ge dig ett korrekt svar utifrån din situation.

Vänligen

Soctanterna