Hyra bostad av privatperson

Hej!

Vi kikar på sätt att förändra boendesituationen för en anhörig som får försörjningsstöd, lägsta nivå enligt riksnormen för ensamlevande. Kan vår anhöriga hyra boende av en privatperson? Kan isåfall anhörig stå som ägare/uthyrare av boendet? I det fallet skulle ingen annan än försörjningsstödtagaren bo på den adressen.

Hälsningar,
Bostadsletaren

Bostadsletaren
2023-10-27 14:13

Hej,

Tack för din fråga. Det är möjligt att hyra ett boende från en privatperson och få det godkänt från ekonomiskt bistånd. Det krävs att det finns ett kontrakt samt att eventuell hyresvärd godkänner uthyrningen av lägenheten.

Det finns ingen regel som gör gällande att du inte får hyra en bostad från en anhörig. Däremot så behöver boendekostnaden vara inom det intervallet som kommunen godkänner och en individuell prövning görs alltid när det kommer till hur mycket som godkänns för boendekostnaden. Om det är så att den nya bostaden har en högre boendekostnad så godkänns detta generellt inte av socialtjänsten men även här görs en individuell prövning för att se om särskilda skäl föreligger.

Vi råder din anhörig att prata med ansvarig handläggare på socialtjänsten för att få klarhet vad som gäller i hens specifika fall.

Hoppas du känner att du fått svar på dina frågor.

Vänligen,

Soctanterna