Re: När socialtjänsten begär ut journaler?

Tack för svaret https://soctanter.malmo.se/fraga/10151

Så det är standard att vid varje barnutredning gör man en allmän förfrågan till psykiatrin och vårdcentralen och hör efter ifall föräldern haft några kontakter där? Det är min första fråga.

Min andra fråga är: Hur blir det för dem som bara haft kontakt med någon privatpraktiserande psykolog eller privatpraktiserande psykiater, t.ex.? Får man tag på deras journaler också, eller blir det så att de föräldrar som använt sig av den allmänna vården blir uppkollade medan de som har råd att vända sig till en privatpraktiserande behandlare inte kollas upp?

Jag förstår att både privatpraktiserande och allmänna kliniker kontaktas ifall socialtjänsten har kännedom om att en sådan kontakt finns. Men hur blir det i de fall där socialtjänsten inte har kännedom om det?

Undrande
2023-09-27 17:08

Hej!

En utredning syftar till att kartlägga barnets behov samt hur behoven kan tillgodoses.

Socialtjänsten inhämtar den information som bedöms vara relevant utifrån det specifika ärendet. Det sker alltså inte per automatik att föräldrars journaler begärs ut.

Om socialtjänsten begär ut journaler frågar de föräldrarna om föräldrarna har haft kontakt med vården och i så fall vilken vårdgivare. Det är dock inte endast journaler som begärs ut under en utredning av barnets situation utan socialtjänsten kan få information från andra informanter så som barnets förskola eller skola.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna