Hemmaboende 21 åring

Hej!
Jag har tre barn, två är myndiga. Alla bor hemma. Den äldste pluggar och jobbar och betalar hem. Den mellersta, 21år,har ingen inkomst. Han klarade inte av gymnasiet pga stort trauma I familjen. Han har under våren utretts för autism och adhd. Vi ska träffa hans läkare och psykolog nu i september. Sonen har diagnos ocd sedan han var 12år.
Han gjorde ett försök med Komvux i våras men det fungerade inte.
Min fråga är nu- hur kan han få hjälp? Och jag, då min ekonomi påverkas också.

Vänligen

Mamma
2023-08-31 06:36

Hej!

Det är inte lätt att vara ensamstående och få ekonomin att gå ihop för ett helt hushåll. Utöver det, försöker du stötta din son som du beskriver, har vissa utmaningar.

Du skriver att han under våren utretts för autism och adhd. Skulle det visa sig att han erhåller dessa diagnoser finns det hjälp och stöd att få via Vuxenhabiliteringen. Vuxenhabiliteringen kartlägger hur din sons vardag ser ut, vilka förändringar och stöd han önskar och lägger utifrån det upp en planering. Vuxenhabiliteringen erbjuder även stöd till anhöriga. Ni kommer troligen få mer information om det i samband med att ni träffar läkaren och psykologen.

Ta gärna kontakt med Habiliteringen för att höra närmre vad som gäller. Du finner även information på sjukvårdens hemsida

https://vard.skane.se/habilitering-och-hjalpmedel/mottagningar/habilite…

Som du skrev blir även din ekonomi ansträngd. Du har ingen försörjningsplikt för din son. Om han inte kan försörja sig på egen hand och han erhåller ovan nämnda diagnos eller diagnoser samt att läkaren bedömer att han har en nedsatt arbetsförmåga kan han ansöka om Aktivitetsersättning. Det gör han hos Försäkringskassan.

Ta gärna kontakt med Försäkringskassan för att höra närmre vad som gäller. Du finner även information på Försäkringskassans hemsida.

https://www.forsakringskassan.se/privatperson/funktionsnedsattning/akti…

Vi hoppas att detta kan vara till hjälp för dig.

Vänligen

Soctanterna