Förstadagsintyg?

Hej.
Jag deltar i ett program tre dagar/v i socialförvaltningens regi.
Jag har också flera väldokumenterade kroniska diagnoser (kroniskt förmaksflimmer, diabetes typ 2, ödem i benen, depression, och ett par diagnoser till) vilka innebär att jag inte alltid kan/orkar delta på plats i deras lokaler. Nu begär soc att jag ska visa läkarintyg/sjukskrivning från första dagen vid varje tillfälle jag behöver stanna hemma för att jag ska få försörjningsstöd alls.
Nu undrar jag - kan de begära detta, och i så fall på vilka grunder? De är inte min arbetsgivare och jag är inte anställd av dem. Dessutom säger Kommunals kollektivavtal med kommunerna att man inte får begära förstadagsintyg vid kroniska diagnoser.

Fundersam
2023-08-31 06:16

Hej!

Vi förstår att din livssituation med ett flertal medicinska diagnoser kan vara besvärlig.

Enl. SoL 4 kap 4§ får socialnämnden begära att du som får försörjningsstöd deltar i av nämnden anvisad praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet. Praktiken eller den kompetenshöjande verksamheten skall utformas med skälig hänsyn till dina önskemål och förutsättningar.

Enl. SoL 4 kap 5§ kan socialnämnden vägra eller nedsätta försörjningsstödet om du utan godtagbart skäl uteblir från praktiken eller kompetenshöjande verksamheten.

Vi kan inte värdera skäligheten till att du skall inkomma med läkarintyg från första dag du uteblir/sjukskriver dig från den verksamhet socialnämnden anvisat dig. Du bör kontakta din handläggare på socialtjänsten och din läkare för ett närmare klargörande och diskussion kring dina förutsättningar att fullt ut eller delvis kunna delta i verksamheten.

Vänligen

Soctanterna