Betala kontantinsats

Hej,

Jag har nyss fyllt 18 och planerar att flytta hemifrån. Har inte hunnit spara ihop så mycket som behövs för att betala kontantinsats för att köpa en lägenhet, men jag har läst på denna hemsidan att man kan få låna till kontantinsatsen https://www.lånen.se/lan-till-kontantinsats/.

Jag vet inte om det är en bra idé eller inte att låna till kontantinsatsen, har bara förstått att man behöver betala 15% av lägenheten men inte varför? Blir svårt för mig att flytta och kommer ta lång tid om jag behöver spara ihop till kontantinsatsen själv. Eller finns det någon hjälp att få från Malmö stad?

Mattias
2023-08-29 13:27

Hej!

Att du påbörjat ett sparande och har som mål att köpa en egen lägenhet redan nu när du är 18 år är en bra start. Att köpa en lägenhet är ett beslut som kan vara värt att fundera igenom ordentligt då det är ett stort åtagande.

En rekommendation är att prata med din bank för att väga för och nackdelar med att låna till en kontantinsats. Den bank som lånar ut pengar till dig för att du ska kunna köpa en lägenhet kommer att titta på hur din totala ekonomi ser ut då du behöver kunna klara av att betala ränta, amortering, avgifter och ändå ha råd till omkostnader du har i övrigt. Det kan totalt sätt handla om mycket pengar varje månad. Kontantinsatsen, som vanligtvis är 15 procent precis som du skriver, är en säkerhet för banken att inte bli av med pengar om värdet på bostaden skulle sjunka.

Malmö stad kan erbjuda vägledning och stöd i att söka bostad, det kan ju vara så att du vill titta på andra former av boenden i väntan på att du själv känner att du kan bära de kostnaderna som är förenade med ett köp av lägenhet. I sådana fall kan du kontakta Bostadsrådgivningen. Det är viktigt att veta att bostadsrådgivningen inte har några lägenheter att förmedla. Bostadsrådgivningen ger information, råd och vägledning kring bostadsmarknaden, bostadssökande och vad som gäller på hyresmarknaden. Telefonnummer till Bostadsrådgivningen i Malmö är 040-34 93 38.

Vänligen

Soctanterna