Är jag återbetalningsskyldig?

Hej! Jag är bor i studentboende och har hyresfritt juni-juli. För juni månad fick jag pengar för hyran även om det var hyresfritt. Jag tänkte inget på de då jag specifik notera till min handläggare att jag hade hyresfritt juni. Insåg nu som sagt att dom gav mig pengar för hyran ändå. Och jag använde dom pengarna för att betala av en Skuld. Är jag återbetalningsskyldig? Om jag är det. Kan man göra upp en återbetalnings plan? Eller finns det undantag som kan göras? Jag är sjukskriven pga bipolär och svår depression och kan inte omhänderta mig själv utan Ekonomiskt bistånd

Oroad Bipolär
2023-06-14 13:03

Hej!

Återkrav regleras i 9 kap Socialtjänstlagen.

1 § Återkrav vid fel och oriktigheter

“Om någon genom oriktiga uppgifter eller genom underlåtenhet att lämna uppgifter eller på annat sätt förorsakat att ekonomiskt bistånd enligt 4 kap. 1 § betalats ut obehörigen eller med för högt belopp, får socialnämnden återkräva vad som har betalats ut för mycket.

Om någon i annat fall än som avses i första stycket tagit emot sådant ekonomiskt bistånd obehörigen eller med för högt belopp och skäligen borde ha insett detta, får socialnämnden återkräva vad som har betalats ut för mycket.”

Du har fått utbetalt ekonomiskt bistånd med för högt belopp och bör därmed vara återbetalningsskyldig. Det finns möjlighet till att upprätta en återbetalningsplan. Du bör prata med din handläggare om varför du fick pengar till hyran och om vad som gäller.

Vänligen
Soctanterna